30.7.09

Svetska nedelja dojenja 2009.

Svetska nedelja dojenja 2009.



Volela bih da vas sve pozovem na obeležavanje Svetske nedelje dojenja 2009. na Tašmajdanu. Biće savetovanja, stručnjaka, ali i zabave, sladoleda, animatora za najmlađe.... Pogledajte na sajtu Udruženja RODITELJ kako je bilo prošlih godina.





UDRUŽENJE RODITELJ PO ČETVRTI PUT OBELEŽAVA SVETSKU NEDELJU DOJENJA

Pozivamo Vas da nam se pridružite u četvrtom po redu obeležavanju Svetske nedelje dojenja u nedelju, 2. avgusta, u 18 časova, u Tašmajdanskom parku u organizaciji Udruženja RODITELJ.

Svetska nedelja dojenja se obeležava svake godine u prvoj nedelji avgusta u više od 120 zemalja sveta.
Ovogodišnja akcija Udruženja Roditelj pod nazivom „Dojenje-spasonosno u kriznim situacijama!Da li ste spremni?" ima za cilj da ukaže na vitalnu ulogu dojenja u kriznim situacijama širom sveta, naglasi potrebu za aktivnom zaštitom i podrškom dojenju kako pre, tako i za vreme kriznih situacija, informiše majke, zastupnice i savetnice dojilja, zajednice, zdravstvene radnike, Vlade, donatore i medije kako i na koji način mogu da aktivno pruže podršku dojenju koje ponekad može biti spasonosno za veliki broj dece tokom različitih kriznih i vanrednih situacija.
Nastavljajući lepu tradiciju informisanja javnosti, a pre svega trudnica i mladih majki o prednostima dojenja, i ove godine ćemo pokušati da na jednom mestu okupimo što više majki koje će javno dojiti svoju decu, razmeniti iskustva, potražiti savet ili podršku.

Manifestacija je ove godine dobila zvaničnu podršku Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije, Gradskog sekretarijata za zdravstvo, Sekretarijata za deciju zastitu i Opštine Stari Grad.

Pored pokrovitelja, očekujemo i prisustvo predstavnika više javnih ustanova: beografskih domova zdravlja, Gradskog zavoda za javno zdravlje, Instituta za javno zdravlje Srbije "dr Milan Jovanović Batut", "Halo-bebe", ali i drugih institucija, pojedinaca i organizacija i koje su spremne da podrže i promovišu dojenje.

Od prošle godine, naša zemlja se, sa ovom akcijom, pored 168 (trenutno) organizacija širom sveta, nalazi u kalendaru obeležavanja Svetske nedelje dojenja, na globalnom sajtu Svetske alijanse za promociju dojenja (WABA): http://www.worldbreastfeedingweek.org/worldwide.htm. http://www.worldbreastfeedingweek.net/wbw2008/serbia1.htm
http://www.worldbreastfeedingweek.net/wbw2008/index.htm

Prošlogodišnjim aktivnostima tokom Nedelje dojenja 2008. godine, Udruženje RODITELJ je postiglo značajan uspeh, i prepoznavši to, Svestka alijansa za promociju, podršku i zaštitu dojenja (WABA) nam je dodelila specijalnu Plaketu i srebrnu medalju. Naša zemlja se tim povodom našla na 32. mestu od prijavljenih više od 150 zemalja i 485 prijavljenih organizacija koje širom sveta obeležavaju nedelju dojenja (www.roditelj.org, http://www.worldbreastfeedingweek.net/wbw2008/index.htm, http://www.worldbreastfeedingweek.net/wbw2008/worldwide.htm ).

Pozivamo sve zainteresovane da budu naši gosti 2. avgusta na Tasmajdanu, posebno trudnice i mame koje doje ali i sve ostale mame, tate, klince i klinceze jer će kao i svake godine biti ponesto za sve uzraste- saveta stručnjaka, vršnjačke edukacije, informativnog materijala, osvezenja, animatora, nagradnih igri, poklon paketa a pre svega, nadamo se prijatno provedenom popodnevu i lepom druzenju kao i svake godine do sada.

No comments:

Post a Comment

Ostavite komentar: